Trädgården

Jag gillar trädgårdspyssel och mitt fokus när det gäller trädgården är ätbara saker. Jag har inte så mycket blommor och sådant som bara är för syns skull, utan jag satsar på att kunna använda min trädgård till något praktiskt. Dessutom så tycker jag att det finns väldigt vackra ätbara saker så enligt mig behöver man inte fylla ut med rena blommor och andra prydnadsväxter. Mycket som man odlar har ju dessutom blommor på ett eller annat sätt.

Jag gillar att vara så självförsörjande som möjligt och min trädgård är ett bra hjälpmedel. Jag odlar morötter, potatis, bönor, spenat, kål, sallad, kryddor, rabarber, rödbetor, tomater, äpplen, hallon, vinbär, krusbär och lite annat. Vissa saker odlar jag i växthus och andra direkt i jorden. Från början hade jag bara äppelträden, hallonhäcken, några bärbuskar och ett land med potatis, men efterhand har jag fyllt på med olika saker och nu har jag en hel grönsaksmarknad. Jag älskar att bara kunna gå ut i trädgården och plocka sådant jag ska äta – snacka om färskt och närodlat! Så ekologiskt som det kan bli, och dessutom har jag märkt att det uppskattas att ge bort. Grannar och vänner vill gärna ha lite hemodlat och det bjuder jag självklart på när jag har mer än vad jag själv gör av med.

Här är en liten film som tar upp bra grödor att odla om man vill få ut mycket av sin trädgård.

På vintern blir det förstås sämre med hemodlade saker, men mycket av det man odlar går ju också att på olika sätt spara och bevara. Potatis håller till exempel länge, bär och grönsaker kan frysas in, och så vidare. Man kan också göra saft och sylt, tomater kan läggas in – ja, det finns massor man kan göra helt enkelt. Det gäller att ta vara på det man odlar på bästa sätt så att man kan fortsätta att njuta av det även när trädgården ligger i vila. Kryddväxter och liknande kan man också ta in och ha i krukor så att man kan få färska kryddor på vintern.

En sak som jag har funderat på när det gäller att vara självförsörjande är att skaffa höns. Jag är lite sugen på det, men det krävs en del jobb och jag måste verkligen fundera på om det är något jag vill göra. Att kunna plocka sina egna ägg på morgonen vore ju helt fantastiskt. Det är just det där med att man har ett stort ansvar över att hönorna ska ha det bra. Det ska städas och matas och skyddas mot rovdjur, och hönorna ska kunna bo i sitt hönshus både sommar och vinter så det måste vara isolerat och kanske ha någon slags värmekälla också. Ja, det är mycket jobb som sagt, men det vore himla kul ändå, så det är verkligen något som tål att tänkas på!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *